Ouchi-47

Tokyo
外観
Photo © Shigeo Ogawa
外観正面
Photo © Shigeo Ogawa
玄関
Photo © Shigeo Ogawa
光井戸
Photo © Jun Ishikawa Architect
小和室
© Shigeo Ogawa
中庭
Photo © Shigeo Ogawa
小和室
Photo © Shigeo Ogawa
地下への階段
Photo © Shigeo Ogawa
階段見上げ
Photo © Shigeo Ogawa
透明エレベーターと地下寝室
Photo © Shigeo Ogawa
地下寝室
Photo © Shigeo Ogawa
自然光が落ちる書斎コーナー
Photo © Shigeo Ogawa
2階への階段
Photo © Shigeo Ogawa
2階LDK
Photo © Shigeo Ogawa
2階LDK
Photo © Shigeo Ogawa
キッチンから見る
Photo © Shigeo Ogawa
左にエレベーター壁ごしの外景色
Photo © Jun Ishikawa Architect
2階中庭
Photo © Shigeo Ogawa
天窓から光をとる2階LDK
Photo © Shigeo Ogawa
2階LDK
Photo © Shigeo Ogawa
LDK夜景
Photo © Shigeo Ogawa
中庭夜景
Photo © Jun Ishikawa Architect
中庭夜景
Photo © Jun Ishikawa Architect
LDK夜景
Photo © Jun Ishikawa Architect
LDK夜景
Photo © Shigeo Ogawa
LDK夜景
Photo © Shigeo Ogawa
2階階段
Photo © Shigeo Ogawa
階段見下ろし
Photo © Shigeo Ogawa
小和室夜景
Photo © Jun Ishikawa Architect
1階中庭夜景
Photo © Jun Ishikawa Architect
地下夜景
Photo © Jun Ishikawa Architect
地下夜景
Photo © Jun Ishikawa Architect
夜景外観
Photo © Shigeo Ogawa
夜景外観
Photo © Shigeo Ogawa
夜景外観
Photo © Shigeo Ogawa
夜景外観
Photo © Shigeo Ogawa
Architectes
Jun Ishikawa Architect
Lieu
Tokyo
Année
2021

This is a house with a home elevator completed in Tokyo. The client lives alone in a small building on the main street where he used to run a store, and he also owns land on the back street. He decided to sell the building and live in a small house on the back street.
The lot size was about 19 tsubo, which is a standard area for a family of four in Tokyo, but he was currently living alone in a four-story building. The client wanted a house that was as spacious as possible on this site. Therefore, we decided to obtain basement relaxation to increase the total floor area, as a three-story building would not be sufficient under Tokyo's strict height and floor-area ratios. The exterior was designed in the triangular shape typical of Ishikawa's office, and the height limitation of the road was circumvented with the sky coverage ratio. The building also received an increase in the building pay ratio by making it a quasi-fireproof building. The interior consists of a bedroom and a closet in the basement, a small Japanese-style room and a bathroom on the first floor, and a living/dining/kitchen on the second floor. The first floor and basement tend to be dark, but we solved this problem by creating a small courtyard. The courtyard faces the small Japanese-style room on the first floor and the light well next to the entrance, and the light well leads natural light into the basement.
Also, one of the requests was the installation of a home elevator, considering that the residents will age in the future. By making this elevator shaft a glass wall, light is brought in through skylights, bringing light into each floor.

Projets liés

  • Shanghai Suhe MixC World
    KOKAISTUDIOS
  • Welcome to the Stage!
    Kjellander Sjöberg
  • Hovering Kan-Too – Great Bay Area Center Showroom
    Wutopia Lab
  • Stockwell-Rodríguez Residence
    Belmont Freeman Architects
  • Haunsbergstraße | 1. Preis
    Architektinnen Schremmer.Jell ZT GmbH

Magazine

Autres projets de Jun Ishikawa Architect

M-n1/2
Kanagawa
Y.kennel
Kanagawa
HX4
Tokyo
Ouchi-46
Sano, Tochigi
G-n1
Tokyo