Foto © Yoshiyuki Hirai
Foto © Yoshiyuki Hirai
Foto © Yoshiyuki Hirai
Foto © Yoshiyuki Hirai
Foto © Yoshiyuki Hirai
Foto © Yoshiyuki Hirai
Foto © Yoshiyuki Hirai
Foto © Yoshiyuki Hirai
Zeichnung © Keiichi Hayashi Architect

Kyoto Silk

 Zurück zur Projektliste
Standort
Kyoto-city, Kyoto
Jahr
2009

Kyoto Silk, a beauty cosmetic shop, is located in the centre of Kyoto, which is a famous cultural city in Japan. The project was to convert a ‘Machiya’, a Japanese traditional wooden townhouse, into a small shop. The building was required to be reinforced because the original building was deteriorating rapidly and it did not have the enough strength to meet the safety standards. Therefore, on the ground floor of the two stories, thin steel frames were fixed on the inside of the original wooden frames. And on the first floor, a plywood structure was used the on the floor to keep the horizontal rigidity.

A typical ‘Machiya’ consists of ‘Mise’ ‘Niwa’ ‘Tori-Niwa’. ‘Mise’ means the life space in the room, ‘Niwa’ means the little nature outside, and ‘Tori-Niwa’ means the workspace and the passage of the half-outside air-well void. During repeated study and considering the ventilation, lighting, movement, privacy, approach to the street, and taking in the nature, it became clear that the constitution of ‘Machiya’ was most suitable for the new program as a building in a narrow space in the centre of the city. As a result, in this project, I focused on the way that function as a beauty cosmetic shop could be complimented by the space limitations of this ‘Machiya’.

What is most important for this plan of a sales place is to make the products clear for the customers. (not simply as beauty display, but making it clear to the customer exactly what the product is.) A homogeneous and hard optical environment and a simple showcase were considered so that the products never look exaggerated. The courtyard is placed at the back of the sales space and is the space for the guests and the staff to take a rest. At the same time, it is a device to take in the small nature of the store. The space is able to be accessed directly through from the street. These relations are exactly the same as the original ‘Machiya’. The first floor of this building is used as an office.

Andere Projekte von Keiichi Hayashi Architect

Light well House
Kyoto
House in Osaka
Osaka
Taguchi House
Nishinomiya-city, Hyogo