House in Matsuyamaminami

Ehime
照片 © Toshiyuki Yano
照片 © Toshiyuki Yano
照片 © Toshiyuki Yano
照片 © Toshiyuki Yano
照片 © Toshiyuki Yano
建筑师
Hayato Komatsu Architects
位置
Ehime
年份
2013
楼层
1-5层

This house is located in a quiet suburb away from the Matsuyama city center area. Among friendly connections with neighbors, communication often flows across the veranda. Other than along the eastern side road, neighboring houses are lined up nearby, each with a large yard. They maintain an appropriate amount of distance with gardens. The client wanted to keep the south garden as much as possible. He wanted to view the garden during his daily life, and to avoid closing off the space too much, so communication among family members and neighbors would be easy. 
 If the required rooms were surrounded by the site, then the rooms facing the south garden would get enough light, but the north side rooms would not have enough light. Also, the depth required for an inner garden in a courtyard form would also be unavailable. Therefore, I reversed the pitch of part of the bungalow's large roof so the north side rooms would be open to the light. This allows southern light to enter the north side rooms, but the occupants must look at the slanting roof from their living space. To resolve this issue, the reversed roof was formed in tiers, and was planted to create a landscape that also becomes a second south garden. It lines up with the north side Bedrooms, Japanese rooms, and bathroom. Looking ahead, I plan to develop more gardening plans to match each of the various rooms. 
 I used a structure that mixes concrete structural elements + wooden structural elements. I selected concrete structures for the large opening section of the south garden, and for the portions of the veranda roof where I considered its ability to hold a roof garden. Concrete parts bear the load of horizontal forces, and as a result there was almost no need for force-bearing walls among the wooden portions. The open area of the LDK was achieved in this way. 
 

This house was successfully arranged with a space concept that replaced a roof with a garden. It feels like it became a space in which all rooms have a sense of openness.

相关项目

  • 3MFH Oberchärns
    Lengacher Emmenegger Partner
  • Haus in Inchigeelagh
    Markus Schietsch Architekten
  • Centre hospitalier 'Klinikum am Wörthersee'
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Passerelle Simone-de-Beauvoir
    Dietmar Feichtinger Architectes
  • Université Krems
    Dietmar Feichtinger Architectes

杂志

以下出品方的其他项目 Hayato Komatsu Architects

House in Imabari
Ehime
House in Inokuchi
Hiroshima
House in Iyo
House in Masaki
Ehime
House in Nakayama
Hiroshima
House in Nyugawa
Ehime