Curved Wall House

北海道札幌市
Foto © Koji Sakai
Foto © Koji Sakai
Foto © Koji Sakai
Foto © Koji Sakai
Foto © Koji Sakai
Foto © Koji Sakai
Foto © Koji Sakai
Architetti
Akasaka Shinichiro Atelier
Sede
北海道札幌市
Anno
2018

This house is located near a historical park in the city of Sapporo. It is one of the regional characteristics of Sapporo that people often move by car rather than public transport. Yet, the road in front of the house is one-way only, so entrance to the garage and turning direction of the client’s car would be limited. To facilitate car movement, we adopted the shape of the house to the radius which car turning movements would need.

In Sapporo, where annual snowfall reaches about 6m, eaves are useful for areas such as those near the entrance as well as those near car garage. This way, we created a wide balcony, which also creates privacy for the second floor from passers-by. The second floor, which is the main area in the house, is visually connected with the park, invites the greenery of the park inside the house and creates a quality of a private garden

This "curvature" motif, which gives the house a unique expression, also plays a role of implying functional boundaries and people's flow lines, repeatedly appearing in various exterior and interior scenes.

Progetti collegati

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Rivista

Altri progetti di Akasaka Shinichiro Atelier

Oresen house
Hokkaido
Gallery monma annex
Hokkaido
Group home for senile people - Nozomino-ie III
Hokkaido
House in forest
Hokkaido
Beauty salon tsukisamu
Hokkaido
The topographic house
Hokkaido