Renovation in Ichikawa

Ichikawa-city, Chiba
Parent's living room and dining kitchen.
Foto © Future-scape Architects
Entrance.
Foto © Future-scape Architects
Grandmother's study.
Foto © Future-scape Architects
Entrance.
Foto © Future-scape Architects
Library and Music room
Foto © Future-scape Architects
Parent's living room and dining kitchen.
Foto © Future-scape Architects
Parent's study
Foto © Future-scape Architects
The central part of parent's space.
Foto © Future-scape Architects
The exterior appearance.
Foto © Future-scape Architects
Flow and brown element.
Dibujo © Future-scape Architects
Arquitectos
Daigo Ishii + Future-scape Architects
Ubicación
Ichikawa-city, Chiba
Año
2013
Coste
No divulgado
Pisos
1 - 5 pisos
Structural Design
Oga Structural Design Office
Mechanical Design
Akeno Mechanical Design Laboratory

A renovation project to change a residence built 32 years ago into that for two generations. The first floor is a space for the grandmother and the second floor is a space for the parents and children.

”Flow”
In the plan before renovating, all rooms were disposed on both side of a middle corridor. Since the depth of the building was deep, the central part was very dark. In the renovation, the plan was designed so that all rooms would be not isolated and be connected by one flow. Walls and furnitures are disposed sifting one after another and rooms are connected by a glass sliding door or a glass transom. The activity of the family is not separated but mixed and the opened relationship is produced. Moreover, the natural light came to reach at the central part.

”Brown element”
At various points on the flow, brown elements like a wall or a furniture are disposed. A brown element visualizes a flow and takes to the next scene. It is a device like a sign to suggest the direction or the point to change the direction of a person’s flow.

”Node and Shade”
The spaces where the activity is active and people gather such as the entrance, the living Room and the library and music room are named as Node. In Node spaces, the percentage (shade) of brown color in the interior finish becomes higher than other rooms, meanwhile it approaches to 0 percent in a private room. The difference of the percentage of brown color shows the shade of the activity in a space and produces a rhythm in the flow.

Due to legal restrictions, the exterior has not been renovated, except some parts.

Proyectos relacionados

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Otros proyectos de Daigo Ishii + Future-scape Architects

House with two facal points
Niigata
Auto Repair Shop in Niigata
Niigata
House in Musashikoyama
Tokyo
Jigsaw
Niigata
House in Niigata
Niigata
House facing towards cherry trees
Tokyo