WORK x ation Site KARUIZAWA

© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
© yuji tanabe
Architects
Yuji Tanabe Architects
Address
長野県軽井沢町野沢原1323-1387 (Nagano Karuizawamachi Nozawahara 1323-1387),
Year
2020
Cost
Undisclosed
Stories
1-5 Stories
structural engineer
Low Fat Structure
facility engineer
Comodo
landscape design
hondaGREEN
furniture
ACTUS
builder
Takehanagumi
management
Mitsubishi Estate

A renovation project of a commercial building which was used as a restaurant before into workation offices that was to support a flexible working style. The building was located at the Roppon-tsuji roundabout in Karuizawa, Japan. The project was to renovate and refurbish the site together with a newly installed folly. The site with rich greenery was 1028 ㎡, and the total floor area of the existing building was 274 ㎡.
The V-form building has two extending wings…...one is one story and the other two stories…...which meet at the vertex point facing the roundabout. On the ground level each wing accommodates an office space of 50~60 ㎡, and they are placed sandwiching the entrance hall in between them together with the café and wet areas. The original plan placed the service area to the roundabout side and hence the façade was designed to be completely closed. Although it was bijou, we decided to place the main reception area to the façade area, and that provided the entrance hall filled with light and breeze. Furthermore, we have also set a café terrace around the entrance which also enhanced the attractiveness of the façade.
The first level was divided into small rooms before. We reinforced the structural columns, beams, and walls in order to remove the walls to create an extensive space of 60 ㎡. We have also inserted more windows and enlarged some existing ones so that the inside space could merge with the outside greenery.
From the renovation point of view, the Nageshi beams…...beams running between columns in traditional Japanese rooms…...which could be used as cabled racks were installed. This enabled us to install wires for the additional lights and projectors without removing the walls. Also, as we wanted to offer the office-support functions as part of the interior design we have set vertical frames in response to Nageshi to provide a wall where images from the projector could be presented and another which could be used as a white board.
As the original structure lacked the floor heating system, we raised the floor level to form an insulation layer and set electric outlets. For the ventilation system we have replaced the original one to the more energy-friendly machine and additionally set a ventilator with total heat exchanging function. There were mirrors and fake stones used for some part of the exterior which was giving a sort of outdated somber image to the building. For that, we covered the part with cedar timber painted in grey that lent the building a blended charm with the surrounding trees.
For the landscape design we have reorganised the lines of flow without changing the placements of entrance and parking space. White birch has been the iconic tree of this facility, for that we arranged more of it to be planted to the site together with other plants. A folly which was to be used as a space for relaxation was added in a part of the outside space. The folly consists of six surfaces of varied angles applied for the roof, eaves, and walls. The size and angles of these surfaces were considered according to the human scale of the activities that would likely be performed by the people there as well as according to the angles of the sunlight and air pressure. Furthermore, the pitch width of plates was determined according to the simulation of the rain water flow, which resulted in gradation from the top to the bottom.
There are two floor levels in the folly. The lower one allows people to sit leaning against the inclined wall…...it is like sitting on a large bench. The higher level allows people to sit more freely like sitting on an Engawa, an edging strip of floor surrounding the inner part of a house in Japanese traditional architecture. The folly is placed visible from the street, and it works as a plain billboard for the reborn facility in Karuizawa with their strict building regulation for landscape preservation.
The new owner/management company assumes letting these office spaces to business purposes for a mid to long term period as well as to the individual business needs. We aimed to create and offer spaces where clients would feel comfortable working there and at the same time a facility which would be able to respond to the ever changing business demands.

*The definition of Workation described by Mitsubishi Estate
Workation is defined as working away from the main office particularly in a place where the environment is nature-friendly and touristic, and staying in such a place for a mid to long period of time to conduct their work including taking training. People can at the same time enjoy touristy activities on weekends and after work. Workation is said to be a coined word from the western culture which is a blend of work + vacation.
Mitsubishi Estate particularly defines Workation as a combination of Vacation, Work, Location, Motivation, Communication, Innovation, and Working Style.

https://workxation.mec.co.jp/

Related Projects

  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • Shangri-La Hotel Tokyo
    WORKTECHT CORPORATION
  • Nippon Daira Hotel
    WORKTECHT CORPORATION

Magazine

Other Projects by 田辺雄之建築設計事務所

Ooi60
Tokyo
Flower Apartment
Chiba
Kamakura 130
Kanagawa
Armadillo
Kanagawa
Corona Electric Head Office and Factory
Ibaraki
Pettanco House
Nagano