Seibu Shibuya, wing A and B, 5th floor

Shibuya, Tokyo
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Photo © Nobutada Omote
Architects
Yuko Nagayama & Associates
Location
Shibuya, Tokyo
Year
2015

Targeting mature women and men with high sensibility, Seibu Shibuya required a new commonenvironmentbetweenthewomen’ ssectionofwingA,andthemen’ ssection of wing B on their fifth floor. The floor originally had an open and neutral environment as manydepartmentstoresdo.Forthisproject,wemadeadistinctiveconceptwe’ dusually do for stores on street-level, and reconsidered the division of spaces and lighting arrangement from scratch to create an intimacy.
The concept of wing A was to create a space like a museum, with a structure of a palace. Many palace structures feature rooms that are continuously connected in a row. The special experience of walking through the luxurious space give an uplifting feeling. We created consecutive rooms are partitioned with transparent walls made of stainless steel ring mesh. Each rooms were given different themes, making their uniqueness with the colors of their floor finish and white shining chandeliers. The ring mesh erased the enclosed impression of the grid patterns of the columns and beams of the old interior. Wing B is a place where many items, such as hobby goods for mature adults, would gather and accumulate. We decided the concept for this wing to be an antiquity museum, where wonderful items would be collected and stored. We extracted “glass showcases,” “drawers,” “furniture looking like a display object,” “arches,” and other elements of an antiquity museum. Furniture of different styles in different heights were installed to create a nice rhythm in the space. We also had many discussions with the department store staffs, in order to find new ways of displaying as though it was a museum.
For the light environment, we made a rhythm in the showcases with some brighter and some darker, to create an intimate feeling within the rather dark interior. For the passage that connects the two wings A and B, we replaced the existing glass awning with gradient mirror films, which created a reflection onto the wood-parquet flooring that created a kaleidoscopic space.
A space where visitors would not only do their shopping, but would fully enjoy by just strolling around. Our intention for this project was to create a place that would go beyond the simply role of purchasing things, and create a place that would foster new experiences with new information, and a place that people would want to come back again.

Related Projects

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Other Projects by 永山祐子建築設計

Nishiazabu House
Tokyo
tonarie Yamato Takada
Nara
VOGUE Wedding Salon
Tokyo
Kabuki-cho 1-chome Plan
Tokyo
The Bright Window
Shibuya-ku, Tokyo
Louis Vuitton
Kyoto Daimaru