scenery scooping house

Tokyo
Picture © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Picture © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Photo © Yasuhiro Takagi
Architects
n o t architects studio / Tetsushi Tominaga Architect & Associates
Location
Tokyo
Year
2022
Team
Tetsushi Tominaga, Lisa Ono, Aoi Nahata, n o t architects studio

When I usually walk around my neighborhood, I see a similar cityscape. However, when I squint, there are moments that touch my heart, such as the trees planted in the garden, the weeds growing on the roadside, sunlight filtering through trees along a street, and the sky seen from between the buildings.

This is a proposal for a house where can scoop up the small scenery scattered in such a city and spend time with them.

The site is a small subdivided lot into residential areas in the city center and surrounded by houses. By connecting the road on the north side of the site - the house – and the adjacent pathway on the south side of the site with a valley as if to scoop up trivial scenery, and by connecting these while incorporating it into the house, the urban space and residential space become ambiguous and scoops up elements scattered in the city.

The surface of the valley painted silver, scooping up the colors of neighboring buildings, plants, sky, and people shadow. When the wind blows, the leaves of the plant move gently, and the raindrops left on the top light cast shimmering shadows after the rain. By scooping up these various movements, a new scenery creates in the entire valley space.

Through the valley which is composed of flat and curved surfaces, the scenery envelops vaguely while its resolution is lowered.

Instead of the scenery as a miscellaneous residential area, it scoops up trivial scenery such as the green of trees and the blue of the sky.

Moving through such a space, strolls through the house , encounters a new scenery that mixes various , such as weather and the colors of the surrounding vegetation.
Both ends of the valley are planned to open from top to bottom.

By opening all those windows in the valley space, which is normally part of the room, the valley and the outside become one, and the slabs floating in the valley converts to balcony. The use of the valley will change along with the scenery.

The small and large volumes of the rooms on both sides of the valley have openings of various shapes and heights, which can see the scenery directly outside or the surface of the valley that scoops up the scenery.

It will be a place of transition where can choose a place to stay, read a book, eat, and work based on the scenery that is scooped up at that time.

By incorporating the urban scenery, we aimed to create a space that creates a new scene that can only be seen in this place all year round on a small site.

Related Projects

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressive cleanroom expansion
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Other Projects by n o t architects studio / Tetsushi Tominaga Architect & Associates

EN
Tokyo
Obi House
Tokyo
Weather House
Tokyo
Antiquarian Book Shop
Tokyo
Tomiarc House
Tokyo