Kamiuma House

Tokyo
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Architects
CHOP+ARCHI
Location
Tokyo
Year
2017

condominium
Creating “modulated connections”
Located in a dense residential district in Tokyo, this property is distinguished by its triangular shape formed by two roads meeting at a sharp angle. The clients, a couple and their daughter, wanted a house that balanced privacy with the right amount of connection to the surrounding environment, while also controlling environmental elements like the direct sun that results from its location on a south-eastern corner lot bordered by roads on three sides. They also wanted a layout that made the best possible use of the lot’s unique shape.
While the location is open, many surrounding residences face towards it, which inevitably creates a feeling of visual pressure. To deal with this, the design includes three voids that serve as intermediary spaces between inside and outside, gently connecting the house to the surrounding neighborhood while still ensuring privacy. Because buildings on triangular lots tend to include dead space in the acutely angled corners, the three corners in this house are used as exterior voids. This creates obtuse angles on the interior side, which gives the rooms a softer shape. The structure occupies the entire lot, conforming to the triangular site’s shape to avoid setback regulations.
The voids function as spaces that are continuous with the surrounding environment, residents, and neighborhood—in other words, with the exterior. In that way, they serve to “modulate connections” with the exterior. The comings and goings of people represent a direct connection. The windows cut into the structure provide another connection to the neighborhood. Then there are the connections created by lines of sight between residents, and connections with the sun, sound, wind, and other elements of the natural environment. The three voids modulate relationships between these elements of the interior and exterior. This modulation enables just the right degree of interaction, and ultimately, leads to harmonious coexistence with the surrounding environment.

Related Projects

  • Jakob-Kaiser-Haus Berlin, Haus 4 und 8
    Horz + Ladewig Ingenieurgesellschaft
  • Überdachung Wilsdruffer Tor am Postplatz Dresden
    Horz + Ladewig Ingenieurgesellschaft
  • Schauspielhaus Düsseldorf
    Horz + Ladewig Ingenieurgesellschaft
  • Mensa und Bibliothek Gymnasium Schaurtestraße
    Horz + Ladewig Ingenieurgesellschaft
  • ita house
    Takeru Shoji Architects

Magazine

Other Projects by CHOP+ARCHI 建築設計事務所

Tsukiji Building
Tokyo
Why Juice?
Tokyo
Sarugakucho House
Tokyo
Spontaneous - DIESEL LIVING INSTALLATION
Tokyo